Her er FCK’s inspiration – De største mirakler i dansk fodboldhistorie

Torsdag aften skal FC København spille Europa League-kamp på udebane imod Atletico Madrid. Københavnerne tabte 3-1 på hjemmebane, og det ser dermed ud til, at kampen i Madrid bliver sæsonens sidste i Europa.

Danske hold har dog før lavet sensationer i europæisk fodbold, og dermed bør man heller ikke afskrive københavnerne. Et hurtigt kig i de danske fodboldhistoriebøger kan nemlig hurtig give FC København masser af inspiration, og odds 325 på, at FCK går videre hos NordicBet er måske slet ikke så dumt.

Her er fem danske fodboldøjeblikke, der bør give FC København tro på tingene:

 

Real Madrid – OB, 1994 0 – 2

Den dag i dag står Miraklet i Madrid stadig som det største resultat i dansk klubfodbold. Efter et 3-2-nederlag på hjemmebane til Real Madrid og Michael Laudrup i UEFA Cuppens fjerde runde i 1994/1995-sæsonen, rejste OB til Madrid med små forventninger. De stod overfor verdensklassespillere som Laudrup og Ivan Zamorano, og det virkede nærmest utænkeligt, at de hvid-blå kunne hente kongeklubbens forspring.

Real Madrid dominerede da også kampens indledning, og målmand Lars Høgh måtte flere gange diske op med store redninger på stregen. Sådan fortsatte kampen indtil 20 minutter før tid, hvor OB ramte Real Madrid på et kontraangreb og kom foran 1-0. Dette var dog ikke nok, da Real Madrid stadig førte på udebanemål. OB skulle altså score endnu et mål.

Det mål kom i det 92. minut, hvor Morten Bisgaard dukkede op som trold af en æske og sendte OB videre. Sensationen blev fejret i hele Danmark, og OB-spillerne blev modtaget af en begejstrede fans i lufthavnen.

 

Liverpool – Brøndby IF, 1995 0 – 1

I 1995 stod Brøndby overfor engelske Liverpool i UEFA Cuppen. Den første kamp i Danmark endte 0-0, og dermed skulle Brøndby score i Liverpool for at gøre sig forhåbninger om at gå videre.

På forhånd lignede det en nærmest umulig opgave for de gul-blå, der stod overfor verdensstjerner som Robbie Fowler og Steve McManaman. Dette bemærkede Brøndby-spillerne dog ikke, da de vandt en sensationel 1-0-sejr.

Sejren blev sikret i slutningen af kampen efter et hovedstødsmål af klublegenden Dan Eggen. Efter kampen modtog Brøndby-spillerne stående ovationer fra de hardcore Liverpool-fans på The Kop-tribunen.

 

Karlsruhe – Brøndby IF, 1996 0 – 5

Året efter sejren på Anfield Road leverede Brøndby endnu en europæisk sensation. Denne gang kom den i Tyskland, hvor Brøndby slog Bundesliga-storholdet Karlsruhe ud af UEFA Cuppen.

Brøndby tabte 3-1 på hjemmebane i Danmark i den første kamp,  hvor Peter Møller brændte et straffespark i de døende minutter. Her blev Brøndby kørt rundt af manegen af tyskerne, hvor især midtbanestjernen Thomas Hässler brillerede. Dermed var Brøndby heller ikke levnet mange chancer inden returkampen i Tyskland. Danskerne kunne dog klamre sig til håbet, da Hässler sad ude i returkampen.

Selvom det så svært ud, lod det dog til at Ebbe Skovdahls tropper var inspireret af sejren over Liverpool. De gik nemlig på banen med tro på tingene, og kort før pausen bar det frugt. Mål af Ruben Bagger og Dan Eggen sikrede Brøndby en 2-0-føring, og dermed var sensationen pludselig realistisk.

I anden halvleg kom spillerne på banen med ild i øjnene, og her åbnede Kim Vilfort scoringen med et fantastisk mål. Senere revancherede Peter Møller sit brændte straffespark med to scoringer, og da kampen var slut havde Brøndby vundet 5-0. Dermed endte det med en samlet 6-3-sejr til Brøndby og en billet videre i turneringen.

 

Ajax – FC København, 2006 0 – 2

I disse dage tager mange det nærmest for givet, at FC København kvalificerer sig til europæiske gruppespil, men sådan har det ikke altid været. Faktisk var det først i 2006, at københavnerne kvalificerede sig til Champions League for første gang, og det var højst overraskende.

I den afgørende playoff-runde mødte FCK den hollandske storklub Ajax. Hollænderne havde på daværende tidspunkt en trup fyldt med stjerner, hvor især folk som Maarten Stekelenburg, John Heitinga, Jaap Stam, Thomas Vermaelen, Klaas-Jan Huntelaar, Wesley Sneijder og Toby Alderweireld skilte sig ud. Derudover var danskerne Dnenis Rommedahl og Kenneth Perez også i truppen.

Derfor var det heller ingen overraskelse, da Ajax vandt 2-1 i Parken i det første opgør på to mål af Huntelaar. Med det resultat så FCK næsten ud til at være ude, men sådan gik det ikke.

Københavnerne drog til Holland med troen på sejr, og de skuffede ikke. I det 58. minut scorede Michael Silberbauer til 0-1, og i det 77. minut scorede den nuværende Barcelona-spiller Vermaelen selvmål.

 

Deportivo La Coruna – AaB, 2009 1 – 3

Efter en imponerende 3-0-sejr på hjemmebane over Deportivo La Coruna i den første UEFA Cup 1/16-finale, drog AaB til Spanien med høje forventninger. Selvom AaB var kæmpe favoritter til at gå videre, havde ingen forudset måden de gjorde det på.

Det var forventet, at AaB ville komme under et tungt pres, men aalborgenserne stod imod med bravur. De bolsjestribede kom godt nok bagud 1-0 i slutningen af første halvleg, men blot tre minutter senere udlignede Luton Shelton. Dermed lukkede han regulært kampen.

I stedet for at forsvare sejren hjem, kløede AaB dog på, og i anden halvleg betalte det sig. Andreas Johanson og Thomas Enevoldsen scorede nemlig begge, hvormed AaB sendte La Liga-holdet ud med samlet 6-1.

 

Det store spørgsmål er nu selvfølgelig, hvorvidt FCK kan levere en sensation på højde med de førnævnte. Det vil kræve en mandfolke indsats, men danske hold har gjort det før.

 

Odds på Atletico Madrid – FC København her